- Vi vill jobba, och vi vill att våra barn går i skola tillsammans med alla andras barn, sade en i styrelsen för föreningen Luvara, en romsk förening i Lund vid mötet med Lunds kommuns representanter i gruppen Nolltolerans mot rasism. En bra sammanfattning av ett intressant och trevligt möte mellan folkvalda och romer i Lund.

När Torsten Czernyson (ordförande för gruppen) och Helena Jacobson (sekreterare i gruppen) hämtade mig vid Västratågstationen i Lund för en träff med föreningens styrelse och medlemmar i en gård utanför Stångby, var jag fortfarande i tankarna kvar i en motig och stressad arbetsdag. Men på väg till mötet, när vi passerade några rapsfält och åkermark, började jag samla mina tankar för mötet med en folkgrupp som under decennier haft motgångar och svårigheter att komma in i samhället.

Det finns ett talesätt bland romer: ”Begrav mig stående, för hela livet har jag stått på knä.” Historien visar att Romer i Europa varit en folkgrupp som ständigt blivit marginaliserad. Även så idag. I början av juli utvisades 23 romer från Danmark. De hade bland annat ”sovit på illegala platser”. I fjol utvisades tiotusen romer från frankrike. Nyligen kallade presidenten Nicolas Sarkozy till ett krismöte; Trehundra romers läger i Frankrike ska rivas och romer som orsakar ”ordningsproblem” ska utvisas. Till skillnad från Danmark och Frankrike Sverige har inte ännu politiker som underblåser antiziganism.

Vid dörren till ett gammalt tegelhus, omgivet av höga träd och lantlig stillhet, vid en gård nära Stångby, träffade vi föreningens representanter.

- Vi börjar med en rundvandring och tittar i huset, sade Dragan, talesman för föreningen.

I köket träffade vi kvinnorna, som lagade mat, och på gårdsplanen barnen, som lekte med varandra. Vi fick veta att kvinnorna har startat en cateringverksamhet med föreningens hjälp. Det doftade nybakat bröd i köket och i luften fanns en härlig stämning.

Romerna har en stark historia. Folket är indelat i olika stammar beroende på yrke: hästhandlarna, smedarbetarna, m.m. Romer är en av fem minoritetsgrupper som är erkända av Sveriges riksdag sedan 1 janari 2010 som Sveriges nationella minoriteter. Andra är Judar, Samer, Sverigefinnar och Tornedalingar. Syftet med lagstiftningen är att ge skydd och stärka minoriteternas möjligheter till inflytande, samt hålla deras språk levande. Sedan ett år tillbaka ingår Lund i nätverket Svenska städer mot diskriminering och rasism. Romerna hör till de minoritetsgrupper som ständigt varit föremål för både diskriminering, rasism och antiziganism.

Efter mötet försökte jag sammanfatta mina intryck. Det som satte djupast spår var kunskapen om alla svårigheter en person med romers kultur och utseende har att få arbete, och den låga utbildningsnivån inom folkgruppen.

- Mitt barnbarn ska bli advokat. Vi Romer har inte en enda advokat i hela Sverige. I Europa finns bara en. Hon ska bli den första i Sverige, sade en äldre man, medlem i föreningen. Sedan skrattade han högt av den glädje han kände vid tanken.

Utbildning och arbete är nog den bästa väg och hjälp till gruppen, för att komma in och känna sig delaktiga i samhället.

De barn som jag träffade i huset, strålade av nyfikenhet och önskan att utbilda sig till vilken nivå som helst.

Med detta möte i tankarna bestämde jag mig för att alltid ha det med mig i mina tankar – alltid. Och att aldrig glömma allas rätt till ett rättvist och drägligt liv och hoppet om en bättre framtid.

Mohsen Abtin (S)
Ledamot för styrgruppen ”Nolltolerans mot rasism”